Private lease aanbiedingen, waar moet je op letten?

Private lease aanbiedingen, waar moet je op letten? Hoe zorg je ervoor dat goedkoop geen duurkoop wordt. Want soms klinkt een lage prijs heel interessant, maar wat krijg je ervoor terug? Kijk bij private lease aanbiedingen niet alleen naar het laagste maandbedrag, maar ook wat de aanbieder aanbiedt voor dat bedrag. Hieronder lees je een aantal punten waarop je moet letten bij private lease aanbiedingen. Als je dit bij het afsluiten van een private lease contract in de gaten houdt, dan kun je goedkoop auto rijden zonder dat je daar achteraf spijt van krijgt.

Private lease selector

Prijs

Kilometrage

Looptijd

Brandstof

Opties op de auto

Een auto wordt vaak in meerdere uitvoeringen en varianten geleverd. Let daarom goed op welke auto precies in de aanbieding is. Sommige uitvoeringen van op het oog luxe auto’s missen opties als airco, cruise control, elektrische ramen of zelfs een radio. Als je dus van plan bent om elke zomer met je auto op vakantie te gaan, dan wil je de airco niet missen! Let daarom goed op, want een aanbieding is leuk, maar de private lease auto moet wel bij je passen. Vergelijk dan ook altijd verschillende modellen met elkaar om erachter te komen welke opties er op de auto zitten.

Bekijk goedkope auto's
Looptijd contract

Looptijd van het contract

Hoe langer de periode van het private lease contract is, hoe lager het maandbedrag word. De meeste private lease contracten lopen tussen de 24 en 48 maanden. Je kunt je dus voorstellen dat een auto met een lease contract van 60 maanden goedkoop lijkt tussen het andere aanbod.

Bekijk auto's met een standaard contractduur

Kilometrage private lease auto

Wat geldt voor de looptijd van het lease contract geldt ook voor de kilometrage. In het private lease contract staat beschreven hoeveel kilometer je per jaar mag rijden met een private lease auto. Een standaard kilometrage zit rond de 10.000 kilometer per jaar. Soms worden er ook auto’s aangeboden waarmee je maar 5.000 kilometer per jaar mag rijden. Hoe minder kilometer per jaar je mag rijden, hoe goedkoper de auto wordt. Wil je goedkoop uit zijn en kies je voor een laag kilometrage, maar blijk je later toch meer te rijden dan toegestaan, dan wordt er vaak een aantal cent per kilometer gerekend boven op het standaard maandbedrag. Deze kosten kunnen flink oplopen. Zo kan je private lease aanbieding achteraf toch erg duur uitpakken.

Auto's met kilometrage van 10.000km
kilometrage

Verschillen tussen private lease aanbieders

De ene private lease aanbieder is de andere niet, vergelijk daarom goed welke kosten gedekt worden binnen het private lease contract bij de betreffende aanbieders.

Wat zit er wel standaard in je private lease deal?

 • Reparatie en onderhoud
 • Schadeherstel
 • Wegenbelasting
 • Autoverzekering
 • Rente
 • Afschrijving

Waar kan er in mijn private lease contract opgenomen zijn, maar is niet standaard?

 • Schade inzittendenverzekering
 • Ongevallen inzittendenverzekering
 • Rechtsbijstandsverzekering
 • Pechhulp in binnen en/of buitenland
 • Vervangend vervoer

Soms zitten ze niet standaard in je lease contract maar kun je ze erbij kopen. Denk dan goed na of je het echt nodig hebt, of dat je bijvoorbeeld niet al ergens een rechtsbijstandsverzekering hebt afgesloten. Want uiteindelijk wil je je private lease aanbieding wel zo goedkoop mogelijk houden.

Vergelijk aanbieders

Beëindigen van contract

Wil je het private lease contract opzeggen voordat de einddatum bereikt is? Dan zitten daar meestal extra kosten aan verbonden. Deze kosten zijn opgenomen in de algemene voorwaarden van je private lease contract. Een aantal scenario’s waardoor je het private lease contract voortijdig zou willen beëindigen:

 • Je gebruikt de private lease auto niet meer vanwege ziekte
 • Het private lease contract staat op naam van je partner, maar je gaat scheiden
 • Je verliest je baan en kunt het maandbedrag niet meer betalen
 • Vanwege een aantal BKR-registraties heb je moeite met het verkrijgen van een hypotheek.

Elke private lease aanbieder gaat anders om met bovenstaande omstandigheden. Is de private lease aanbieder die de aanbieding heeft coulant? Of houdt hij je aan de contractvoorwaarden? Het kan echt lonen om eens goed in de voorwaarden van de lease aanbieders te duiken. We hebben hier alvast een aantal voorwaarden van aanbieders voor je naast elkaar gezet, zodat je makkelijk kunt vergelijken.

Vergelijk aanbieders
contract voortijdig beeindigd

Meer kilometers rijden dan contractueel opgenomen

Zoals hierboven al eerder ter sprake kwam, brengt de aanbieder extra kosten in rekening wanneer je meer kilometers per jaar rijdt dan in het contract is opgenomen. In veel gevallen betaal je per extra gereden kilometer een paar cent boven op het maandelijkse lease bedrag. Een mooi aanbieding kan dan snel erg duur uitvallen. In enkele gevallen kun je doorschuiven naar het contract met meer kilometers per jaar. Let wel op, want deze contracten zijn duurder, waardoor je meer geld per maand kwijt bent aan je private lease auto.

schade private lease

Schadeprocedure private lease auto

Mocht er schade zijn aan je private lease auto, en de aanbieder kan de kosten niet verhalen op een derde partij, dan kunnen zij een beroep doen op het eigen risico. Het eigen risico van de meeste private lease auto’s zit tussen de 300 en 500 euro. Houdt ook bij aanbiedingen van private lease auto’s goed in de gaten of er geen (te) hoge eigen risico’s gerekend worden.

Inleverprocedure private lease auto

Je hebt jaren lang met veel plezier rondgereden in de private lease auto van die mooie aanbieding die je jaren gelden had gezien. Je hebt een aantal jaar goedkoop kunnen rijden, maar het moment om de private lease auto in te leveren is aangekomen. Door de jaren heen zijn er hier en daar wat lichte gebruikerssporen te zien maar waar ligt de grens tussen gebruikerssporen en schade? Let goed op wat onder gebruikerssporen en schade valt, dit beschreven in het contract dat je afsluit. Denk hierbij aan steenslag en lichte krasjes of kleine deukjes.

Geld - borg

Borg

Net als bij het huren van een huis moet je vaak een of twee maanden borg betalen wanneer je een private lease contract afsluit. Door de krediet check die alle private lease aanbieders met het private lease keurmerk standaard uitvoeren is dit eigenlijk overbodig. Let daarom goed op wat je moet afrekenen. Je wil niet dat een goedkope private lease aanbieding een duur grapje wordt door de maanden borg die je voor moet schieten.

Conclusie

Zie je een leuke private lease aanbieding? Check of de auto bij je past qua uitvoering en opties. Lees het private lease contract goed door, ook de kleine lettertjes. Een private lease aanbieding moet er voor zorgen dat je lekker goedkoop rond kunt rijden in je nieuwe auto. Je wil niet voor onverwachte verassingen komen te staan en achteraf spijt hebben. Goedkoop is niet altijd duurkoop, maar let wel goed op. Blijf altijd goed vergelijken!

Bekijk goedkope auto's